Ons koor is ontstaan nadat een aantal mensen had deelgenomen aan een smartlappenproject van de muziekschool in Heemskerk. Men was zo enthousiast geworden dat besloten werd een smartlappenkoor op te richten. Een oefenlocatie werd gevonden in Café De Kroon waar toenmalige uitbater Rob Dekker ons koor met open armen verwelkomde om daar wekelijks te komen zingen. Zo werd in maart 2002 Smartlappenkoor Ontroerend Goed opgericht. Bestond het koor in de eerste weken nog uit zo’n 25 enthousiastelingen, binnen een paar maanden waren dat er al 50. Anno 2020 is het koor uitgegroeid tot een vereniging met 85 koorleden. In 2016 is onze naam gewijzigd in Ontroerend Goed koor. Hiermee wordt  recht gedaan aan de liedjes die wij zingen; niet alleen smartlappen maar ook mooie luisterliedjes.

Het eerste grote optreden was op het feest ter gelegenheid van het 500 jarig bestaan van Wormerveer in 2003. Op de naar aanleiding van dit feest uitgebrachte CD heeft Ontroerend Goed ook haar medewerking verleend door twee echte Zaanse liederen te zingen, “Mooi Wormerveer” en “Het Veldboeket”.

Hierna zijn er nog vele optredens geweest voor verschillende evenementen, goede doelen-organisaties, verzorgings- en bejaardenhuizen,  Jaarlijks wordt ook deelgenomen aan een aantal festivals zoals bijvoorbeeld in Hoorn, Groesbeek en Son en Breughel. In Hoorn hebben wij diverse keren gezongen voor de Hoornse Bokaal; deze trofee hebben wij in 2010 gewonnen en in 2017 hebben wij een fraaie tweede  plaats behaald. In juli 2019 heeft ons koor de wisselbeker gewonnen voor “t goeiste koor”tijdens een korenfestival in Monnickendam.

In 2005 werd ons eerste smartlappenfestival met de naam KROONSMART georganiseerd in samenwerking met Café De Kroon. Door het enorme succes werd besloten hier een jaarlijks terugkerend feest van te maken. Sinds 2016 hebben we een nieuw onderkomen gevonden in De Lorzie aan het Marktplein in Wormerveer en heeft ons jaarlijks festival ook een nieuwe naam gekregen: PleinFestijn.

In 2017 bestond ons koor 15 jaar en dit is gedurende het hele jaar uitbundig gevierd met o.a. een spetterende jubileumshow in de Stoomhal in Wormer.